ZAMANI YÖNETMEK







Çoğunlukla saptanmış olan, bir eylemin içinden geçtiği, geçeceği ya da geçmekte olduğu süre, çağ, mevsim, iki hareket arasında geçen zaman.
Geri döndürülemeyen sürekli geriye döndürülmesi istenen, herkese eşit dağıtılan fakat aynı şekilde kullanılamayan ve hep yeterince olmadığından şikâyetçi olunan kavramdır zaman.
Ne kadar da çok tanımı var ve bir o kadar da yazılabilir aslında. Bana göre de düzelten, değiştiren, yoluna koyan, her şeyin ilacı olan ama asla geri gelmeyen, ileri giden şeydir zaman. Bir de bekleten. Şarkıda da dediği gibi ‘zaman her şeyi çözer şu beklemek olmasa.’
‘Zaman insan için bir algılama biçimidir’ diye bir söz okumuştum. Hani kimisine yavaşken, kimisine olabildiğince hızlı...
Mesela yanımdaki arkadaşıma ders hiç bitmek bilmezken bana birkaç dakika sürmüş gibi gelebiliyor. Mutluysak, sevdiklerimiz yanımızdaysa ya da sevdiğimiz bir işi yapıyorsak birkaç saat ya da birkaç gün sadece kısacık süren birkaç dakikadan ibaret oluyorsa, sevmediğimiz insanlarla birlikteyken, angaryalarla uğraşırken bir saat bile bir yıl geçiyormuş gibi gelebilir. Bir de insan yaşlandıkça hızlı geçermiş zaman hızla uzaklaşan geçmişe özlemle.
‘Filmlerde, reklamlarda görürüz ya hep birkaç kamera hilesiyle yaşanılanlar geriye sarılır.’ Yere düşüp kırılan bardak görüntü geriye alınınca yeniden sapa sağlam olur, yırtılan kitap sayfaları yeniden eski haline döner. Küçükken izlediğim bir dizi vardı, kadın birkaç el hareketiyle ve ‘zaman geriye aksın’ dediğinde bir anda her şey geçmişe dönerdi. Her insan böyle bir yeteneği olsun ister sanırım.
Kültürlerde de zaman algısı hep farklıdır. Kimi toplumlarda yapılacak işler saati dakikasıyla belirtilirken, bizim toplumuzda ise bu, uzun zaman aralıklarıyla ifade edilmektedir. Mesela Cuma namazından sonra görüşelim, öğleden sonra ararım gibi. ‘Batılı toplumlarda zaman kıt bir kaynak ve zaman eşittir parayken,’ bizim toplumumuzda fütursuzca harcanması, önemsenmemesi ne gariptir.

Zaman Rabbimizin biz kullarına verdiği en değerli hediyedir. Peki, biz bu hediyeyi ne kadar doğru ve yerinde kullanıyoruz? Şu zamanı planlamanın, yönetmenin bir yolu var mıdır? Zamanı planlarken yaşadığımız hayat şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi davranılmalı ve zamanın asla geri dönmeyeceğini de unutmadan planlanmalıdır.

Okulda hocamın da dediği gibi: ‘zaman yönetiminde önemli olan öncelik belirlemektir.’  Öncelikleriniz nelerdir? Aileniz, işiniz, sağlığınız, arkadaşlarınız, bunu olabildiğince uzatmak mümkün. Yapacağınız bir öncelik sırasıyla zaman daha planlı, daha yönetilebilir, stresten uzak bir şekilde bize verilen bu hediyeyle daha verimli bir şekilde yaşamak mümkün olur. 
AYSUN KARAKOYUN

AYSUN KARAKOYUN Gazeteye Gidilir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz, Editör Tarafından İncelendikten Sonra Yayınlanacaktır.